Perfect Patchwork Naaien 

met slimme malletjes


Online training voor beginnende en ervaren quilters die de slimste manier willen leren om stukjes stof te naaien tot een patchwork patroon.


Ontdek een nieuwe manier om stukjes stof aan elkaar te naaien tot perfect patchwork. Zonder te gokken hoe je de stukjes aan elkaar moet naaien en zonder steeds naadjes los te tornen. Met de naaimachine of soms met de hand. Met de perspex malletjes van Marti Michell.

Ik klik hier en meld me aan




Maak ontspannen en vol zelfvertrouwen perfect patchwork

Wil je patchwork maken waar je trots op bent? Begin met vertrouwen aan een quiltproject, omdat je weet dat het resultaat prachtig zal worden. Slim en zuinig met je stof omgaan, en moeiteloos patchwork maken dat altijd precies past. 


  • ontdek hoe slim de malletjes van Marti Michell zijn
  • door hun vorm passen je patchwork stukjes altijd moeiteloos aan elkaar, zonder te gokken
  • bespaar tijd door slim te naaien
  • kom in contact met andere quilters en deel je ervaringen
  • stel je vragen in de community die bij de training hoort
"Wat ik persoonlijk fijn vind aan jouw online video’s, is dat je er door het beeld, een andere dimensie bij krijgt. Voor iemand die heel visueel ingesteld is, superhandig, je ziet wat er gedaan wordt, in plaats van in tekst of gesproken woord de weg kwijt te raken."

Jeanne Vijlbrief, Portugal

"De training is heel prettig om te doen. Je moet gewoon de drempel over stappen om je aan te melden. Het levert je heel veel op."

Astrid Bijl - van Maanen, Lelystad

"Als je iets goed wilt leren, dan ga je naar Agnes. Je krijgt een uitleg die iedereen begrijpt, heel duidelijk en niet saai."

Anny de Leeuw, Rilland

"Ik ben best wel kritisch als ik naar een cursus ga, maar dit was zo veelomvattend en zo duidelijk. Ik had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo goed zou zijn."

Marijke Hendriks, Driel

Lieve quilter,


Wil je aan patchwork en quilten beginnen? Gefeliciteerd, het is een fantastische hobby. Patchwork is in wezen een simpel idee. Je snijdt stof in stukjes en die naai je weer aan elkaar. Hoe ingewikkeld kan het zijn? Als je net begint met patchwork wil je maar één ding: dat perfecte resultaat bereiken.


Of ben je een meer ervaren quilter, die al een paar jaar, of misschien al vele jaren, patchwork projecten maakt? Dan weet je dat het best een uitdaging is om patchwork te maken waarin de stukjes stof exact op elkaar aansluiten, met precies genaaide kruispunten. En je weet dat er veel verschillende technieken zijn. Waarschijnlijk heb je er al een paar geprobeerd. Maar je vraagt je af of je de beste methode al gevonden hebt.


 Je ziet prachtige projecten en patronen en die wil je kunnen maken. Je wilt graag dat je patchwork netjes plat wordt, en niet dat het eruit ziet als een soort berglandschap. Dat de naden niet trekken, de stukjes op elkaar aansluiten, zodat je die mooie lange punten van de sterren die je genaaid hebt, ook allemaal blijft zien. Met platte naden en strakke kruispunten. Natuurlijk wil je die mooie resultaten wel graag een beetje ontspannen behalen, het is tenslotte een hobby om plezier aan te beleven. En dat verdwijnt snel als je om de haverklap stukjes die je net aan elkaar genaaid hebt, weer zit los te tornen.


De ouderwetse manier van stukjes stof knippen is omslachtig, kost veel tijd en is niet zo precies. Gelukkig is dat sinds de uitvinding van het rolmes ook niet meer nodig: quilters snijden de stukjes stof voor hun projecten.


Het kan dus sneller. Maar je zult ook gemerkt hebben dat veel zogenaamd snelle methoden in werkelijkheid nogal tijdrovend zijn. Ze vertellen je om eerst de stof wat ruimer te snijden, dan stukken aan elkaar naaien, en daarna op de juiste maat af te snijden. Twee keer snijden dus, niet bepaald sneller. En je verspilt er veel stof mee. Zonde van je mooie stof, en ook niet erg duurzaam.


Er zijn ook methodes waarmee je met een rechte quiltliniaal de stukjes voor je patchwork op maat snijdt. Vierkanten, rechthoeken, en driehoeken, bijvoorbeeld. Een driehoek kun je maken door een vierkant schuin doormidden te snijden. Maar eerst moet je wel je rekenmachine tevoorschijn halen. Want als je die driehoeken weer aan elkaar naait tot een vierkant, gaat de naadtoeslag eraf. De naadtoeslag is de breedte van je naad. Hoe groot moet je vierkant dan zijn om de juiste maat driehoek op te leveren? Ik moet altijd weer opzoeken hoe je het ook alweer uitrekent. En die methode is tot overmaat van ramp wel ongeveer goed, maar niet precies.


Bovendien kunnen die driehoeken, met hun eindeloos lange punten, je het bloed onder de nagels vandaan halen. Heb je wel eens het simpele blokje square-in-a-square* , vierkant-in-een-vierkant, gemaakt? Voor dat blokje naai je driehoeken rondom een vierkant. Klinkt simpel, maar de schuine kant van de driehoek is veel langer dan de zijkant van het vierkant waar je hem aan gaat naaien. Probeer hem dan maar eens precies in het midden te krijgen. Meestal eindig je dan met een scheef blokje. De kans is groot dat je het gefrustreerd in een hoek gooit. En voorlopig heb je geen zin meer in je project.


(* Patchwork is vaak opgebouwd uit blokken. Er bestaan duizenden patronen van patchwork blokken met hun eigen, traditionele, namen.)

 

Tenslotte zijn al deze methoden niet geschikt om wat ingewikkelder vormen te snijden. Ruiten snijden met hoeken van 60 graden kan ook nog wel met een gewone rechte liniaal waar een 60 graden lijn op staat. Hoewel het wel een getob is om hem steeds goed neer te leggen voordat je snijdt. Een foutje is gauw gemaakt. Maar een zeshoek uitsnijden met een rechte liniaal is echt wel te ingewikkeld. En je kunt natuurlijk zelf malletjes maken uit dun plastic, in iedere vorm die je wilt. Maar daar kun je niet met je rolmes langs snijden. Het plastic is zo dun dat je heel makkelijk in het plastic snijdt in plaats van erlangs. En je malletje wordt dan steeds kleiner, en je stukjes stof dus ook.


Dus ga je op zoek naar andere methoden. En misschien ben je de malletjes van Marti Michell wel eens tegengekomen. En heb je je afgevraagd waarom ze dan zo handig zijn. Of heb je misschien wel eens een set malletjes gekocht, maar liggen ze in de kast te verstoffen, omdat je niet zo goed weet hoe je ermee moet werken.

specialist in patchwork met templates

Een nerd en een quilter

Mijn eerste baan na mijn studie Engels, midden jaren 80 van de vorige eeuw, was als onderzoeker op het onderzoekslaboratorium van Philips: het NatLab. We bouwden een computersysteem om te vertalen tussen Nederlands, Engels en Spaans. De sfeer in dat laboratorium was nogal nerdy. Met 4 vrouwen in ons projectteam vielen we in dat laboratorium behoorlijk op. Er werkten eigenlijk alleen maar mannen.

 

De standaard outfit van de mannen was een ribbroek, overhemd en spencer, liefst veelkleurig. Tussen de middag een rondje rond de vijver rechtsom lopen in plaats van linksom was al stevig out of the box springen.


Toen ik de lange reistijd tussen huis en werk wel zat was (3,5 uur per dag), ging ik in Utrecht werken als beleidsmedewerker: veel lezen, vergaderen en schrijven. Leuk werk en een iets minder nerdy omgeving. Maar ik kon mijn kleine dochter maar moeilijk uitleggen wat ik nou eigenlijk de hele dag op dat kantoor deed.


Misschien was dat wel de reden dat ik zin had om een nieuwe handwerktechniek te proberen. Weer eens iets met mijn handen maken. Wat ik omhoog kan houden en kan zeggen: dat heb ik gemaakt. Als kind van de jaren 70  had ik al van alles gedaan, spinnen, weven, breien, haken, macrameeën, kleding maken. Maar patchwork stond ook al lang op mijn bucket list. Dus werd het tijd om eraan te beginnen, en schreef ik mij, samen met mijn moeder, in 1991 in voor een basiscursus patchwork. En toen?

Daar zat ik dan, 

op de zolder van een superoud pandje in het centrum van Utrecht. Met nog 7 andere vrouwen, bij een basiscursus patchwork en quilten. En het had iets magischeen stapel lapjes in stukjes knippen en te transformeren tot iets totaal nieuws.


Het moest allemaal nog wel op de 'ouderwetse' manier: patroondelen knippen uit schuurpapier, op de stof aftekenen, uitknippen, en met de hand weer aan elkaar naaien. En er moest natuurlijk een grote quiltdeken worden gemaakt. Geen wonder dat ik hem pas na ruim 15 jaar helemaal af maakte.  


Intussen volgde ik workshops in snellere methodes. Stof snijden met een rolmes, langs een perspex liniaal en naaien op de naaimachine. De workshop waarin ik leerde vier zgn. log cabin blokken (*) tegelijk te maken door een lange strook te naaien aan vierkantjes, en ze dan weer van elkaar af te snijden, leverde steeds schevere blokken op, en bovendien verschillend van maat. Niet snel, want twee keer snijden, en vooral niet precies.


(* Patchwork is vaak opgebouwd uit blokken. Er bestaan duizenden patronen van patchwork blokken met hun eigen, traditionele, namen.)


In een andere workshop gebruikte  ik een methode om half square triangles te naaien: de naam van een blok dat bestaat uit twee driehoeken die samen een vierkant vormen. Met twee lapjes en een erop genaaid papieren patroon. Precieze blokjes worden het wel, maar na het naaien en snijden moet je het papier nog wegscheuren. Extra werk, en je krijgt allemaal dezelfde half-square triangles uit die twee lapjes. Een beetje saai.


Ooit kocht ik een boek en een bijbehorende liniaal om het square-in-a-square blok snel en makkelijk te maken. Maar toen ik las hoe het werkte, heb ik het nooit gebruikt. Eerst moest je brede stroken rondom een vierkant naaien, en daarna met die speciale liniaal aan alle hoeken een behoorlijk groot stuk eraf snijden. Het levert misschien precieze blokjes op, maar ook extra snijwerk. Bovendien blijf je zitten met een stapel onbruikbare afsnijdsels. En misschien wel het allerergste: de buitenranden van het blok zijn allemaal schuin van draad. Dus rekken ze enorm. Probeer ze dan maar eens netjes aan elkaar te naaien. Hoezo snel en gemakkelijk?


Al deze methodes werkten met alleen simpele vormen: rechte stroken, vierkanten en driehoeken. En als ik nou eens andere vormen wilde gebruiken? Ik zag al voor me dat ik veroordeeld zou blijven tot het met de hand aftekenen van vormen op stof met behulp van kartonnen of plastic malletjes. En dat het altijd vele jaren zou kosten om een quiltproject af te maken.

Waarom ik altijd met Marti's malletjes en linialen werk

Jaren geleden had ik de gelegenheid  om een workshop te volgen bij Marti Michell. Ik had al wel van haar gehoord, ze is tenslotte een bekende Amerikaanse quiltgoeroe, al sinds de jaren 70 van de vorige eeuw. In 2021 werd ze opgenomen in de Quilters Hall of Fame. Zij produceert malletjes van dezelfde dikte (3 mm) en hetzelfde materiaal als quiltlinialen. In alle maten en vormen, waarmee je de stukjes voor patchwork precies op maat snijdt. Geen onhandig rekenwerk, de ¼ inch naadtoeslag zit er al in verwerkt. Het leek me een mooie methode, maar ik kon niet voor me zien hoe het werkte.


Want zo’n malletje, dacht ik, dat leg je op de stof, en dan snijd je er met je rolmes langs. Aan iedere kant moet je dan natuurlijk een klein stukje verder snijden dan het eind van het malletje. Probeer maar eens met zo’n pizzames om precies op een bepaald punt te stoppen. En als je dan het volgende stukje stof gaan snijden, zit je, als je niet uitkijkt, met een onverwacht sneetje in je patchwork stukje, en kun je het weggooien. Dan het malletje maar een eindje verderop leggen, en krijg je dus een gatenkaas. Een lapje met stukjes eruit gesneden, en de rest kun je niet meer gebruiken. Niet een erg snelle methode, leek me, en ook bepaald geen zuinige.


Dus die workshop was een uitkomst. Ik wilde nu weleens weten hoe je kon voorkomen dat je mooie, dure stof een gatenkaas werd. Wat Marti toen liet zien, veranderde mijn patchwork leven in een keer. Het kwartje viel, hoe eenvoudig kan het zijn? Waarom had ik dat zelf niet bedacht? En daarna leerde ik nog veel meer slimme trucs om haar malletjes en linialen handig te gebruiken. 


De malletjes (Engelse term: templates) hebben een vaste vorm en maat, waardoor je daaraan vastzit. Dat lijkt misschien beperkend, maar met een klein aantal bij elkaar passende malletjes kun je eindeloos veel patchwork patronen maken, in allerlei maten. En doordat alle malletjes van Marti slim gevormde hoekjes hebben, passen je stukjes stof ineens precies aan elkaar. Je snijdt alle stukjes stof voor je project altijd exact en sneller dan je ooit voor mogelijk hield. En zonder rekenwerk.


Toen ik eenmaal met Marti’s spullen gewerkt had, heb ik nooit meer iets anders gebruikt. En de vele quilters die ik geleerd heb om met deze supertools om te gaan, ook niet.


null

Denk je dat patchwork naaien moeilijk is? Dat het ingewikkeld is om een perfect resultaat te bereiken?

►Ontdek hoe het naaien van patchwork stukjes die je met Marti Michells malletjes hebt gesneden, supersnel en gemakkelijk gaat.

► Nooit meer gokken hoe stukjes aan elkaar genaaid moeten worden, omdat ze door de slim gevormde hoekjes perfect op elkaar passen.

► Ontdek hoe je bij het naaien steeds eenvoudig checkt of je de maten van je werk nog kloppen.

► Ontdek hoeveel tijd je bespaart doordat je niet meer hoeft te gokken hoe stukjes aan elkaar passen, en je bijna nooit meer iets uit hoeft te halen.

► Ontdek hoe je je patchwork mooi plat houdt.

► Ontdek hoe je maar minimaal hoeft te spelden.

► Word lid van een community met andere deelnemers aan de training, waar je elkaar kunt ontmoeten,  vragen kunt stellen en je resultaten kunt laten zien.

► Leer van Agnes Mijnhout, de Marti-expert van Nederland, die al ruim 15 jaar veel Marti fans heeft getraind.

Ik heb genoeg gelezen Agnes, ik klik nu hier en meld me aan


Ik kwam op een gegeven moment een filmpje tegen van Agnes met de werking van de gele nine patch liniaal van Marti. En toen dacht ik meteen: als je voor uitleg ergens terecht wilt, dan moet je daar zijn. Als ik dat liniaaltje pak, dan denk ik, wat moet ik daar mee? Ik weet dat het handig is, maar hoe gebruik ik het? En Agnes begint gewoon bij het begin, en legt stap-voor-stap uit hoe je een nine patch in elkaar zet, en dan snap je hoe het werkt. Ik had snel door dat Agnes zo werkte, haar perfectionisme sprak me aan.


En toen ik in haar nieuwsbrief las over de trainingen dacht ik, die malletjes heb ik ook nog ergens liggen, maar ik doe er niets mee. Ik geniet van quilten en ik wil wat sneller tops kunnen maken, op de naaimachine. Ik heb online filmpjes bekeken, maar niet iedereen is even precies. En ik wil het heel precies uitgelegd hebben. Ik vond het wel een beetje duur, dus ik heb er wel even over geaarzeld. Maar toen gedacht, nee, dit is de manier om hiermee goed kennis te maken. En ik heb er geen seconde spijt van gehad, het is de prijs zonder meer waard. Het was ook een stok achter de deur: ik heb me er nu voor ingeschreven, dan moet ik er ook wat mee gaan doen.


Dat ik nog niets met Marti’s malletjes had gedaan, kwam o.a. doordat ik het lastig vind dat de beschrijvingen Engelstalig zijn. Dat wordt nu allemaal uitgelegd. En ik wist dat ik op Agnes kon terugvallen en vragen kon stellen in de bijbehorende community als ik er niet uitkwam. Het is ook heel leuk dat je in de community berichtjes kunt plaatsen en lezen. Je kunt zien wat anderen doen, en Agnes geeft regelmatig tips.


Ik wilde vooral leren om met de naaimachine te werken, want dat vind ik moeilijker dan met de hand werken. Met deze trainingen heb ik geleerd om preciezer te werken. De hoekjes van de malletjes zorgen ervoor dat alles netjes op elkaar past. Ik moest voor een quilt 52 pinwheel blokjes maken. Met de hand lukt het heel precies, maar het waren er zoveel, dat ik ze op de naaimachine heb gemaakt. Dat ging toch niet zo goed. Ik had ze net allemaal klaar toen in de training de module met dit blok kwam. Ik heb er 12 opnieuw gemaakt, op Agnes’ manier, en toen waren ze goed. En dat je alles terug kunt kijken vind ik heerlijk.


Ik vond het b.v. een eye-opener dat een kwart inch voetje op de naaimachine niet altijd precies een kwart inch naad oplevert. Dat je voor ieder project en stofdikte dat weer moet testen en instellen. Dat soort tips bedenk je zelf niet. En daardoor worden de blokjes die ik naai nu wel precies. Ik merk dat ik alles wat ik nu tegenkom aan patronen, meteen ontleed in hoe ik ze met Marti’s malletjes kan maken. Dat is veel makkelijker.


Als je iets goed wilt leren, dan ga je naar Agnes. Je krijgt een uitleg die iedereen begrijpt, heel duidelijk en niet saai.

Anny de Leeuw, Rilland

Ik las over de trainingen in Agnes' nieuwsbrieven. Ik had in mijn achterhoofd dat ik onvoldoende aan quilten toekwam. En dit leek me een heel efficiënte manier om quilts te maken. Dat je niet hoeft te reizen is een groot voordeel; het is makkelijker in te passen met andere bezigheden. 


Ik kende de malletjes van Marti wel. Toen ik net met quilten begon, heb ik een keer ergens een kennismakingsworkshop gedaan. Toen heb ik er wel wat van gezien. Maar na die workshop heb ik er niets meer mee gedaan.


Door drukke werkzaamheden kom ik minder toe aan quilten dan ik zou willen. Maar ik heb in deze training met de malletjes al een keer een cadeautje voor iemand kunnen maken. Daar was ik al heel gelukkig mee.


Het is heel erg fijn dat ik de filmpjes erover steeds weer kan bekijken. Het is heel duidelijk en dan zou je zeggen dat één keer kijken wel genoeg is, maar je onthoudt het niet allemaal. En dat is het cruciale verschil met een gewone cursus of workshop: dan krijg je de uitleg maar één keer. De tekst en foto’s onder de video’s zijn ook handig: zo kun je snel weer iets opzoeken.


De trainingen geven me veel inspiratie en zin om met de malletjes aan de slag te gaan. Ik vind ze reuze handig. Ze liggen lekker in de hand en de hoekjes eraf snijden zodat ze goed in elkaar passen vind ik heel fijn. In deze training leer je er heel goed mee werken. Ook weet ik dat ik altijd een vraag kan stellen en hulp krijg, mocht ik vastlopen.

Ineke Schotanus, Hilversum

Ik heb een heleboel malletjes van Marti Michell in de kast liggen die ik nooit, of bijna nooit gebruik. Ik denk dat iedereen dat wel heeft. Ik ben gauw moe, dan heb ik er geen zin in om uit te zoeken hoe het moet. Ik haal veel gratis patronen van internet. Maar ik heb nogal eens dat het niet helemaal precies wordt. Dus ik dacht, als ik het nou precies wil leren, dan moet ik meedoen aan de trainingen.


De trainingen bevielen heel goed. Het wordt heel precies uitgelegd. Ik had de trainingen globaler verwacht, maar ze zijn preciezer. En dat is fijn. Het is handig om alle stappen te zien en te leren. Beginners hebben daar veel aan. Ik had al best wat ervaring, maar ik haalde er ook nog veel handige tips uit. Het was gewoon hartstikke goed.


Dat het snijden en naaien in aparte trainingen werd behandeld vond ik prettig. Ik snijd meestal eerst alles en ga dan pas naaien. Het snijden met de malletjes gaat heel goed. En alles past dan precies aan elkaar.


Het is ook leuk dat je berichten van anderen en foto’s van hun resultaat kunt zien. Ik kijk er regelmatig op.

Nelly Boden-Dorst, Oosterwolde

Ik quilt al zo’n 15 jaar. Daarvoor heb ik veel kleding genaaid. Eerst dacht ik, patchwork dat ga ik echt niet doen. Eerst mooie lapjes kapot snijden en ze dan weer aan elkaar naaien. Maar ik werd gevraagd om een keer aan een quilt weekend mee te doen, en toen was ik toch wel besmet.


Ik had al wat malletjes bij Agnes gekocht, maar ik dacht wat moet ik er nu mee? Ze lagen nog ongebruikt in de kast. Ik had al wel Log Cabin  blokken gemaakt met de Log Cabin linialen van Marti Michell. Maar met die driehoekjes: ik gunde me de tijd eigenlijk niet om uit te zoeken hoe het werkt.


Ik zag op internet dat Agnes deze trainingen ging geven. Toen heb ik besloten om ze te gaan volgen. Ik wilde nog wat preciezer leren werken. Ik ben wel een beetje een precieze nerd. En als het dan niet zo precies werd als ik wilde, daar kon ik niet tegen.


Deze methode werkt preciezer en veel makkelijker. De puntjes afsnijden vond ik eerst ingewikkeld. Maar nu merk ik dat ik netter snijd langs de malletjes van Marti dan langs een liniaal. Die afgesneden hoekjes liggen wel overal. Met een klein handstofzuigertje ruim ik het nu op, ideaal. Het is best wel wat werk om die puntjes eraf snijden, maar daarna heb je er heel veel plezier van. Door de hoekjes van de malletjes is het zo makkelijk om de stukjes aan elkaar te naaien. Je hoeft niet meer na te denken, hoe zat het ook al weer precies? En je werkt ook economischer, je gaat zuiniger met je stof om.


De prijs vond ik wel even een drempel, en je kunt op internet ook veel vinden. Maar achteraf vind ik het de prijs echt waard. Agnes legt het heel duidelijk uit. Je leert heel precies, heel mooi werken. En ik vind het heel fijn dat je het terug kunt kijken. Ik kijk vooral naar de video’s, dan zie je voor je hoe het gaat.


Een van de inzichten was dat de draadrichting in patchwork van belang is. Ik heb een keer een quilt gemaakt voor mijn dochter met allemaal driehoekjes, wat een ramp was dat, om dat in elkaar te krijgen. En bij die quilt met zoveel driehoekjes zou het werken met Marti’s malletjes veel hebben uitgemaakt. Ik heb ook heel veel tips opgepikt – b.v. de blokken die je naait naast je naaimachine neerleggen. Ik  heb nu wat meer ruimte naast mijn naaimachine gemaakt. Dat werkt heel prettig.


Ik heb een aantal blokken uit de training gemaakt. Ik was ook nog met andere projecten bezig, daar ben ik ook mee verder gegaan, en ik merkte dat die manier veel moeilijker was. Dan moet je achteraf al die puntjes eraf knippen. Na een van de modules in de training realiseerde ik me dat ik bij een ander patroon ook de malletjes van Marti had kunnen gebruiken en dat was veel makkelijker geweest.


Ik heb de Lazy Afternoon quilt (patroon uit de training) helemaal gemaakt – patchwork genaaid, gequilt en afgewerkt. Hij hangt nu aan de muur. Ik ben vaak langer bezig met het uitzoeken van de lapjes dan met het naaien. Het was een uitdaging alleen met lapjes uit mijn voorraad te werken. En ik ga nu de Twinkling Star quilt (een ander patroon uit de training) maken. Ik heb er veel zin in.


De training is heel prettig om te doen. Je moet gewoon de drempel over stappen om je aan te melden. Het levert je heel veel op.

Astrid Bijl - van Maanen, Lelystad

Ik heb in de loop van de jaren al heel veel Marti Michell malletjes en linialen gekocht, met het idee om een keer een cursus te gaan volgen. Daar kwam een verhuizing tussendoor en een quiltwinkel in de buurt vroeg me om cursussen te geven, en het kwam er niet van. Op een gegeven moment was ik laatjes aan het opruimen en dacht ik: daar heb ik nooit wat mee gedaan, wat zonde. En toen zag ik jouw trainingen, die kwamen als geroepen.


Ik houd erg van techniek cursussen. Ik wilde vooral de nette en snelle manier van naaien leren, en netjes naaien op de naaimachine. Ik was al wel een beetje voorbereid, ik had de linialen al en ik had wel eens wat YouTube filmpjes bekeken. Maar uitleg in de praktijk en voordoen dat werkt stimulerend, vind ik.


De training motiveerde me om er eindelijk eens wat mee te doen, want het houdt je tegen als je niet weet hoe het moet. In deze trainingen krijg je op een duidelijke manier uitgelegd hoe je met het systeem om moet gaan. De hele opbouw van de cursus is ontzettend duidelijk. De volgorde van de methode, de uitleg is duidelijk en het voordoen op video is heel fijn.


Het systeem van Marti geeft een veel netter, veel preciezer resultaat. En je werkt veel sneller, want je hoeft van tevoren niet alles te spelden, of te rijgen, of af te tekenen, dat kost allemaal tijd. Met het goede voetje onder je naaimachine komt het eigenlijk altijd goed uit. En het spaart stof uit. De opbouw van de uitleg was heel goed. Ik heb het snijden en het gebruik van de malletjes heel goed geleerd. Tips zoals eerst stroken snijden, en twee linialen gebruiken, dat waren echte eye-openers. Dat had ik nog niet bedacht. Voor een gevorderde, geoefende quiltster is het een fijne manier om je door te ontwikkelen. 


De tekst en foto’s onder de video’s zijn een goede toevoeging. Soms kijk je even naar het filmpje, en soms kijk je even naar de tekst om het filmpje te ondersteunen als je ermee bezig bent. En soms als ik geschreven tekst lees denk ik, dat wil nog even een keer voorgedaan hebben. Dus het is zeker een meerwaarde, dat je én-én hebt.


Wat ik ook heel prettig vond, was dat er geen druk achter zat. Je leert heel veel, maar je mag het systeem in je eigen tempo toepassen. Als je wat ouder wordt, en je hebt kinderen en kleinkinderen, en je moet ineens invallen, dan kan er van alles tussen komen. Ook als je het een tijdje laat liggen, dan heb je vaak hoe was het ook al weer? Dan het is fijn om steeds toegang te blijven houden.


Ik vind de community omgeving heel fijn, ik kijk er regelmatig in: heeft er nog iemand een blokje geplaatst? Het is leuk om te zien wat er in de praktijk van gemaakt wordt.


Ik ben best wel kritisch als ik naar een cursus ga, maar dit was zo veelomvattend en zo duidelijk. Ik had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo goed zou zijn. Ik sprak laatst iemand die ook die malletjes heeft en ze zei, ik ben ermee begonnen maar ik snap er niks van. Ze had een YouTube filmpje bekeken, maar ze bleef het moeilijk vinden. Dus ik heb haar naar Agnes verwezen.

Marijke Hendriks, Driel
Wat ik zo geweldig vind van de malletjes van Marti Michell: de precisie. Ik heb meegedaan aan een 365 dagen challenge quilt via Facebook: iedere dag een blokje maken. Maar met die methode hield je heel veel restjes stof over, zonde van de stof. Later dacht ik: ik had deze quilt beter met Marti’s malletjes kunnen maken. Alles past altijd precies op elkaar en je hebt heel weinig afval.


Agnes legt in haar trainingen alle stappen heel goed uit. Alle stappen van het snijden. En hoe je alles precies in elkaar naait. Zo krijg ik altijd een resultaat waar ik trots op ben.
Annie Aarts-Bijleveld, Wijk bij Duurstede

Voor mij is het gemak het grootste voordeel van Marti’s malletjes. Je kunt meteen met een patroon beginnen. Je hoeft niets zelf te tekenen of uit te rekenen, alles is al uitgerekend. Je snijdt er direct langs, je kunt meteen aan de slag. En dat je de hoekjes meteen afsnijdt is ook handig, dan hoef je dat later niet meer te doen.


Sinds ik met Marti’s malletjes werk, ben ik veel zuiniger met mijn stof gaan werken. En ik vind het ook een leuke uitdaging om zo zuinig mogelijk te snijden. Achter de naaimachine ontspan ik echt, en ben ik toch druk bezig. En omdat het snijden snel gaat, kan ik snel gaan naaien.


De accuratesse van de malletjes van Marti is heel fijn. De patchwork blokken worden de maat die ze moeten hebben, niet groter of kleiner. Daarom past de rest van het project ook goed in elkaar.

De boeken, patronen en uitleg van Marti zijn heel goed, heel uitgebreid en met veel tekeningen, maar ik ben erg visueel ingesteld. Ik vind daarom een training als aanvulling op de uitleg bij de malletjes heel fijn. Als het voorgedaan wordt, dan begrijp ik beter en sneller hoe het moet en zijn de boeken en patronen een geheugensteun voor de volgende keer dat ik ze gebruik.


Het voordeel van online trainingen is dat je op je eigen naaimachine kunt werken. Ik heb een grote machine die 18 kg. weegt. Die neem ik echt niet mee.


De uitleg van Agnes is altijd heel duidelijk. Ze heeft een fijne, rustige presentatie en een prettige stem. Ze heeft duidelijk heel grote kennis van zaken.

Irene, Houten

►Na je aanmelding krijg je meteen toegang tot alle video's, teksten en foto's van alle modules van de training.

Ik heb genoeg gelezen Agnes, ik klik nu hier en meld me aan

Voor wie is deze training bedoeld?

  • Quilters die houden van werken met de beste kwaliteit gereedschappen.
  • Het maakt niet uit of deze training je eerste stap is op het gebied van patchwork en quilten, of dat je al ervaren bent.
  • Quilters die gemotiveerd zijn om de beste resultaten te halen. Die bereid zijn om tijd en energie te stoppen in het verbeteren van hun vaardigheden. Die begrijpen dat oefening kunst baart.
  • Quilters die houden van werken met de naaimachine.
  • Quilters die (ook) houden van werken met de hand.
  • Het maakt niet uit of je houdt van moderne quilts of klassieke quilts, van felle kleuren of rustige kleuren. Hoe meer diversiteit in quilters, hoe beter.
  • Het maakt niet uit of je met nieuwe of met gebruikte stoffen wilt werken.
  • Quilters die (grote) quilts willen maken.
  • Quilters die andere projecten willen maken dan (grote) quilt

Wat is deze training niet?

  • Dit is een techniektraining, je maakt dus niet in stappen allemaal dezelfde quilt.
  • In deze training leer je niet in detail hoe je de stukjes stof met Marti’s malletjes snijdt
  • Ik behandel in deze training verschillende patchwork patronen en laat in hoofdlijnen zien hoe je de stukjes met behulp van de malletjes snijdt  (zowel rechts- als linkshandig).
  • Alle tips en tricks over patchwork stukjes snijden behandel ik in de zustertraining: Perfect Patchwork Snijden met slimme malletjes.
  • Deze training is wel voor nieuwe of beginnende quilters samen met de zustertraining over het naaien van de gesneden stukjes, een perfecte brede introductie in alle aspecten van patchwork maken. De twee trainingen zijn samen ook als voordelig pakket beschikbaar (20% korting).
  • Deze training gaat over patchwork, niet over het doorquilten van je project. Ik zal je er wel eenvoudige tips voor geven, zodat je je project helemaal af kunt maken

Wat krijg je als je meedoet

Als je je aanmeldt, krijg je de 8 stappen om je patchwork stukjes stof perfect te te naaien. Van eenvoudige tot meer complexe patronen. Zo wordt je quiltproject een succes en werk je er met plezier aan. Je krijgt per module een of meer instructievideo’s waarin je alle stappen in detail te zien krijgt. Verder vind je de hoofdlijnen van de video's, met foto's, ook in tekst onder de video's. Zo kun je snel opzoeken wat je nodig hebt.


* Voor alle helderheid: deze training is exclusief materiaal.  Je krijgt twee gratis patronen op papier thuis gestuurd, en verder verschillende patronen die je kunt downloaden.  De malletjes van Marti zijn niet inbegrepen. 

De acht stappen

1. Welke materialen heb ik nodig voor naaien?

Leer over de materialen die je nodig hebt om je stukjes stof perfect aan elkaar te naaien. Ik laat je zien wat ik zelf gebruik en waarom.

Natuurlijk vertel ik over de malletjes van Marti Michell. Ze zijn er in vele vormen. In deze training werk je met de basissets A en B en de aanvullingssets C en D. Je leert de verschillen tussen deze sets en kiest waar je mee wilt werken.Dit is een techniek training, en geen training waarin alle deelnemers hetzelfde project maken. Je krijgt veel voorbeelden van patchwork blokken en kiest dan zelf wat je maakt. De patronen van de blokken kun je zelf downloaden en zo nodig printen. Je krijgt 2 papieren patronen  van Marti Michell, met daarin verschillende projecten, gratis in de post. Ieder patroon is een boekje met verschillende projecten. En je krijgt de Nederlandse vertaling van deze Engelstalige patronen er natuurlijk bij.2. Een perfecte ¼ inch naadtoeslag instellen op iedere naaimachine.

De malletjes van Marti zijn klaar voor gebruik. Ze hebben de precieze maat die je nodig hebt, inclusief rondom ¼ inch naadtoeslag. Je moet dus een exacte ¼ inch naad naaien om de patchwork stukjes precies in het patroon te laten passen. Na deze module kun je op je eigen naaimachine een perfecte ¼ inch naadtoeslag instellen en naaien. En weet je ook waarom het niet nodig is om inches in centimeters om te rekenen.

3. Vierkanten en rechthoeken naaien en perfecte kruispunten maken

Leer alle mogelijkheden om met de vormen uit de sets A, B, C en D honderden verschillende patchwork blokken en patronen te maken, in allerlei verschillende maten. Leer hoe de malletjes optimaal samenwerken. In de modules 3 t/m 8 leer je om steeds complexere patronen te maken.

Je begint in deze module met de basis. Ontdek hoe je eenvoudige vormen aan elkaar naait en perfecte kruispunten maakt. Met of zonder spelden. Ontdek verschillende slimme methodes om snel een mooi resultaat te behalen.

4. Vierkanten en driehoeken perfect naaien

Leer eindeloos veel verschillende blokken en patronen te maken met alleen vierkanten en driehoeken. Ontdek hoe je de slimste naaivolgorde bedenkt. En wat draadrichting is en waarom en hoe je daar rekening mee moet houden voor het beste resultaat.

5. Veel naadjes bij elkaar

Als in een patchwork blok veel stukjes zitten, is het lastiger om precies te werken dan wanneer het blok maar uit een paar stukjes bestaat. Kleine afwijkingen stapelen zich dan op.  In deze module leer je om dat te voorkomen. En ontdek hoe je patronen waarbij veel naadjes bij elkaar komen netjes naait.

6. Scherpe punten en ingezette naden naaien

Leer complexere blokken en patronen te maken, waaronder vormen met lange punten. Ontdek hoe je ervoor zorgt dat je die punten in je patchwork blijft zien. En ze niet per ongeluk in de naad laat verdwijnen.

Sommige patronen lenen zich niet voor alleen maar rechtdoor naaien. In deze module leer je ‘de hoek om naaien’, zodat je nog meer verschillende patronen kunt naaien.

7. Een quilttop naaien: Lazy Afternoon

In deze module leer je aan de hand van van het patroon Lazy Afternoon van Marti Michell, hoe je alle gesneden stukjes slim aan elkaar naait tot de top van een quilt.

8. Een quittop naaien: Twinkling Star

In deze module leer je aan de hand van van het patroon Twinkling Star van Marti Michell, hoe je alle gesneden stukjes slim aan elkaar naait tot de top van een quilt. Bovendien leer je bij dit patroon nog een paar nieuwe trucs met de malletjes.

Ik heb genoeg gelezen Agnes, ik klik nu hier en meld me aan

Wat krijg ik verder nog?

  • Je houdt altijd toegang tot de training.
  • Je krijgt stap-voor-stap, gedetailleerde video’s, die je net zo vaak kunt bekijken als je wilt. Dus nooit meer ergens een workshop volgen en thuis niet meer weten hoe je verder moet.
  • de hoofdlijnen van de inhoud van de video's vind je ook in tekst eronder, met foto's. Makkelijk om snel iets terug te zoeken. En je ziet de uitleg nog eens op een andere manier.
  • Je hoeft niet te reizen en te sjouwen met je snijmat, je naaimachine en al je naaispullen.
  • Je kunt werken in je eigen omgeving, met alle materialen die je nodig hebt onder handbereik, en met genoeg ruimte, op de momenten dat het jou uitkomt.
  • Je kiest zelf of je de gesneden stukjes stof met de naaimachine aan elkaar gaat naaien of met de hand, of dat je het afwisselt.
  • Patronen en beschrijvingen van blokken kun je als pdf of als afbeelding downloaden.
  • Twee papieren patronen van Marti in je brievenbus (ter waarde van € 19,90). Met de Nederlandse vertalingen die ik voor je heb gemaakt. Een van de voordelen van mijn studie Engels.
  • Toegang tot de online community van Marti fans. Daar kun je vragen stellen, en foto’s en ervaringen delen. En ik zal daar zo nodig ook vragen beantwoorden. Dit is een eigen platform, geen Facebook groep. Je hoeft dus geen Facebook lid te zijn. Je blijft toegang houden, ook na afloop van de cursus.
  • Het enige dat je nodig hebt om de training te volgen is een internetverbinding, een computer/laptop, tablet of smartphone. Je volgt de training op je eigen computer of laptop. Zo heb je ook toegang tot de community. Maar je krijgt ook een eigen app voor je tablet of smartphone, waarmee je in de community kunt en de training kunt bekijken. Dan heb je het altijd bij de hand. Ook makkelijk voor op reis.

Gratis bonussen

Als je je aanmeldt, krijg je bovendien deze 3 bonus workshops ter waarde van € 300 er so wie so gratis bij.


  • BONUS 1 – Patchwork naaien met de hand. Een andere techniek dan naaien op de naaimachine. Fijn ter afwisseling, en zelfs in een project goed te combineren met werken op de naaimachine.
  • BONUS 2 - Perfect patchwork maken door slim te strijken.
  • BONUS 3 - Je project afwerken met een bies - leer hoe je een driehoek malletje van Marti daarbij gebruikt.

Extra pakketkorting en extra bonus

Als als je je ook aanmeldt voor de zustertraining Perfect Patchwork Naaien met slimme malletjes krijg je nog drie extra's: 


  1. 20% extra korting over de prijs van beide trainingen en
  2. extra gratis patroon plus
  3. bijbehorende extra bonus workshop ter waarde van € 100
Ik heb genoeg gelezen Agnes, ik klik nu hier en meld me aan

Uniek in Nederland

  • Volg deze training bij mij, Agnes Mijnhout, de Marti Michell expert. Eigenaar van de eerste online quiltwinkel in Nederland (2003).
  • Ik verkoop Marti’s producten al ruim 15 jaar en ik heb als enige quiltwinkel in Nederland haar hele assortiment. Ik koop direct bij haar in, dus de lijntjes met dit fijne familiebedrijf zijn heel kort. Als zij met iets nieuws komt, heb ik het onmiddellijk in huis.
  • Ik heb op verzoek van het blad Quilt & Zo drie keer een project ontworpen. Een keer een quilt gemaakt van een patroon van Marti, in samenwerking met Marti zelf. En twee eigen ontwerpen met Marti’s malletjes.
  • Alle trainingen en demo’s die ik in ruim 15 jaar met haar malletjes en linialen heb gegeven hebben al heel veel Marti fans opgeleverd.
  • In 2010 bezocht Marti mijn webwinkel en heeft ze een zgn. show and tell gedaan: voorbeelden van haar quilts laten zien en uitgelegd hoe je ze met haar malletjes maakt. Een aantal van de Marti fans was daarbij.

Wat zegt Marti Michell over Agnes?

Agnes, I can’t tell you how excited we are to hear about your new podcasts and courses. You have been a fabulous teacher and representative of our products for over 15 years. The quilters in the Netherlands are very lucky to have someone with your skill, expertise and understanding offering this opportunity. It is also very important to me that a teacher with your knowledge and skill has chosen our tools and techniques to use and teach others. We are very proud to be affiliated with this endeavor.

Marti Michell


Agnes, we zijn heel blij met je nieuwe podcasts en trainingen. Je bent al meer dan 15 jaar een geweldige docent en ambassadeur van onze producten. De Nederlandse quilters boffen dat iemand met jouw vaardigheid, expertise en inzicht hun deze kans biedt. Het is ook voor mij persoonlijk heel belangrijk dat een docent met jouw kennis en vaardigheden onze tools en technieken heeft gekozen om te gebruiken en aan anderen te leren. We zijn er heel trots op om bij deze activiteiten betrokken te zijn.

Marti Michell

Marti Michell templates

Welke materialen heb ik voor deze training nodig?

  • Je krijgt een duidelijke lijst benodigdheden. Je krijgt uitleg over wat je nodig hebt, en wat handig is (maar niet noodzakelijk). Deze materialen zijn niet inbegrepen in de training. Veel van de materialen kun je in de webwinkel van Minewood Quilting bestellen.
  • Je hoeft niet alle materialen bij de start van de training in huis te hebben. In de  eerste module bespreek ik uitgebreid welke materialen je helpen om het beste resultaat te behalen. Tijd genoeg om aan te schaffen wat je nodig hebt.
  • In de training werk je met malletjes van Marti Michell. Je kiest zelf met welke je gaat werken: set A en set C;  of set B en set D. Alle vier mag natuurlijk ook. Misschien heb je ze al in de kast liggen. En anders zijn ze in de webwinkel in voorraad.

Wat als ik hulp nodig heb?

Je hebt toegang tot de community, waar je ook vragen kunt stellen. Maar wil je meer begeleiding, kies dan voor de VIP-versie van de training, met toegang tot het Mal met Agnes Café.


Wat is het Mal met Agnes Café?

  • maandelijkse zoom meeting
  • bij ieder Café een verhaal door Agnes over eén van de malletjes of linialen van Marti Michell
  • stel al je vragen over het gebruik van Marti's producten direct aan Agnes
  • ontmoet andere Marti fans aan de stamtafel van het Café
  • kun je er niet bij zijn, geen probleem, de Cafés worden opgenomen


Kies voor de VIP-versie van de training en je krijgt:

  • 6 maanden deelname aan het Mal met Agnes Café, van maart - september 2024, bestaande uit 1 opname (maart) en 5 live sessies
  • normale prijs € 90, als aanvulling op je training nu maar €45
  • je deelname eindigt automatisch na september 2024. 
  • je hebt de mogelijkheid tot verlenging van je deelname aan het Café

Aanmelden

Perfect Patchwork Naaien

met slimme malletjes

  • 8 modules met video’s
  • 3 bonus modules ter waarde van € 300 
  • 2 patronen van Marti Michell gratis in je brievenbus, met Nederlandse vertaling (ter waarde van € 19,90)
  • onbeperkt toegang tot de online community van deelnemers aan de training
  • Totaal: 8 modules, 3 bonus modules, 2 patronen en online community
  • mogelijkheid om in 3 termijnen te betalen

€ 750

Pakket

aanbieding:

Perfect Patchwork Snijden met slimme malletjes 

èn 

Perfect Patchwork Naaien met slimme malletjes

  • 20% pakketkorting bij aanmelden voor beide trainingen:
  • 16 modules met video’s van twee trainingen
  • bij iedere module de hoofdlijnen van de video's in tekst, met foto's
  • 6 bonus modules ter waarde van € 600
  • 2 patronen van Marti Michell gratis in je brievenbus, met Nederlandse vertaling (ter waarde van € 19,90. Deze patronen zijn voor beide trainingen dezelfde.)
  • een 3e patroon (€ 9,95) plus 1 bonus module (ter waarde van € 100)
  • onbeperkte toegang tot de online community van deelnemers aan de training
  • Totaal: 16 modules,  7 bonus modules, 3 patronen en online community
  • mogelijkheid om in 3 termijnen te betalen

1500

€1200

Vind hier alles over de zustertraining Perfect Patchwork Snijden met slimme malletjes

Heb je nog twijfels, voordat je je aanmeldt?

Mail me dan even op info@minewood.nl

Agnes Mijnhout

Veel gestelde vragen

Online trainingen Perfect Patchwork Snijden en Naaien met slimme malletjes

Hoe lang heb ik toegang tot de training?

Je blijft altijd toegang houden tot de trainingen, er zit geen einddatum aan.

Ik heb al ervaring met patchwork. Is deze training voor mij geschikt?

Deze trainingen zijn zowel voor beginnende als meer gevorderde quilters geschikt. De modules laten alle stappen in detail zien. Als je al meer ervaring hebt, zullen onderwerpen in de eerste modules je al bekend voorkomen. Maar ook ervaren deelnemers melden dat ze nog veel nieuwe tips tegenkomen. De latere modules bevatten ook voor ervaren quilters veel nieuw materiaal over het gebruik van de malletje van Marti Michell.

Als je echter al heel veel ervaring hebt in het maken van succesvolle projecten Marti's malletjes en linialen, dan zijn deze trainingen minder geschikt voor je.

Er komen nog veel meer trainingen, ook voor meergevorderde gebruikers van Marti's malletjes en linialen. Abonneer je op mijn emailberichten, dan hoor je nieuws over trainingen als eerste.

Ik ben een beginner in patchwork. Is deze training voor mij geschikt?

Deze training is zeker geschikt voor beginners. Alle stappen worden in detail besproken en uitgelegd.
Als je nog geen ervaring hebt, is het pakket van beide trainingen, Perfect Patchwork Snijden en Perfect Patchwork Naaien met slimme malletjes een goede keuze.

Blijf ik toegang houden tot de community?

Ja, je houdt altijd toegang tot de community.

Wat doe ik als ik iets niet begrijp?

Je hebt toegang tot de community voor deze trainingen. Daar kun je al je vragen stellen. Deelnemers kunnen elkaar helpen, maar Agnes Mijnhout zal ook regelmatig vragen beantwoorden.

Wat als ik meer hulp wil?

Meld je dan aan voor de VIP-aanvulling op de online training. Dan heb je maandelijks toegang tot het online Mal met Agnes Café, waarin je al je vragen live aan Agnes kunt stellen.

Welke materialen heb ik nodig?

Je krijgt een lijst benodigdheden met materialen die je minimaal nodig hebt. En een overzicht van materialen die handig zijn, maar niet per se noodzakelijk.
In de eerste module van de training ga ik uitgebreid in op de materialen die je kunt gebruiken. Wacht gerust met iets aanschaffen en bestudeer eerst deze module.

Hoeveel uur video krijg ik in deze training?

Je krijgt 8 modules, en nog 3 bonussen. De meeste modules hebben meer dan 1 video, en soms is er 1 video. De hoeveelheid informatie, zowel in de video's als in de teksten eronder is erop gericht dat je de kennis en vaardigheden van die stap helemaal onder de knie krijgt. De video's verschillen dan ook van lengte.
Maar om je een indruk te geven: beide trainingen hebben ruim 7 uur video materiaal, en de bonus modules nog eens 2 uur.

Moet ik alle materialen voor het begin van de training in huis hebben?

Nee, je kunt rustig wachten tot je de eerste module hebt bekeken. Daarin vertel ik je uitgebreid wat je nodig hebt, en wat handig is.

Op welke platform worden de trainingen aangeboden?

De trainingen worden aangeboden in Huddle. Je krijgt toegang tot de training(en) waar je je voor inschrijft, en toegang tot de community. Huddle is er ook als een app voor je smartphone en tablet. Het gebruik van Huddle is gratis.

Kan ik in termijnen betalen?

Ja, je kunt de trainingen in 3 termijnen betalen.