Lieve quilter,
Wil je aan patchwork en quilten beginnen? Gefeliciteerd, het is een fantastische hobby. Patchwork is in wezen een simpel idee. Je snijdt stof in stukjes en die naai je weer aan elkaar. Hoe ingewikkeld kan het zijn? Als je net begint met patchwork wil je maar één ding: dat perfecte resultaat bereiken.
Of ben je een meer ervaren quilter, die al een paar jaar, of misschien al vele jaren, patchwork projecten maakt? Dan weet je dat het best een uitdaging is om patchwork te maken waarin de stukjes stof exact op elkaar aansluiten, met precies genaaide kruispunten. En je weet dat er veel verschillende technieken zijn. Waarschijnlijk heb je er al een paar geprobeerd. Maar je vraagt je af of je de beste methode al gevonden hebt.
Je ziet prachtige projecten en patronen en die wil je kunnen maken. Je wilt graag dat je patchwork netjes plat wordt, en niet dat het eruit ziet als een soort berglandschap. Dat de naden niet trekken, de stukjes op elkaar aansluiten, zodat je die mooie lange punten van de sterren die je genaaid hebt, ook allemaal blijft zien. Met platte naden en strakke kruispunten. Natuurlijk wil je die mooie resultaten wel graag een beetje ontspannen behalen, het is tenslotte een hobby om plezier aan te beleven. En dat verdwijnt snel als je om de haverklap stukjes die je net aan elkaar genaaid hebt, weer zit los te tornen.
De ouderwetse manier van stukjes stof knippen is omslachtig, kost veel tijd en is niet zo precies. Gelukkig is dat sinds de uitvinding van het rolmes ook niet meer nodig: quilters snijden de stukjes stof voor hun projecten.
Het kan dus sneller. Maar je zult ook gemerkt hebben dat veel zogenaamd snelle methoden in werkelijkheid nogal tijdrovend zijn. Ze vertellen je om eerst de stof wat ruimer te snijden, dan stukken aan elkaar naaien, en daarna op de juiste maat af te snijden. Twee keer snijden dus, niet bepaald sneller. En je verspilt er veel stof mee. Zonde van je mooie stof, en ook niet erg duurzaam.
Er zijn ook methodes waarmee je met een rechte quiltliniaal de stukjes voor je patchwork op maat snijdt. Vierkanten, rechthoeken, en driehoeken, bijvoorbeeld. Een driehoek kun je maken door een vierkant schuin doormidden te snijden. Maar eerst moet je wel je rekenmachine tevoorschijn halen. Want als je die driehoeken weer aan elkaar naait tot een vierkant, gaat de naadtoeslag eraf. De naadtoeslag is de breedte van je naad. Hoe groot moet je vierkant dan zijn om de juiste maat driehoek op te leveren? Ik moet altijd weer opzoeken hoe je het ook alweer uitrekent. En die methode is tot overmaat van ramp wel ongeveer goed, maar niet precies.
Bovendien kunnen die driehoeken, met hun eindeloos lange punten, je het bloed onder de nagels vandaan halen. Heb je wel eens het simpele blokje square-in-a-square* , vierkant-in-een-vierkant, gemaakt? Voor dat blokje naai je driehoeken rondom een vierkant. Klinkt simpel, maar de schuine kant van de driehoek is veel langer dan de zijkant van het vierkant waar je hem aan gaat naaien. Probeer hem dan maar eens precies in het midden te krijgen. Meestal eindig je dan met een scheef blokje. De kans is groot dat je het gefrustreerd in een hoek gooit. En voorlopig heb je geen zin meer in je project.
(* Patchwork is vaak opgebouwd uit blokken. Er bestaan duizenden patronen van patchwork blokken met hun eigen, traditionele, namen.)
Tenslotte zijn al deze methoden niet geschikt om wat ingewikkelder vormen te snijden. Ruiten snijden met hoeken van 60 graden kan ook nog wel met een gewone rechte liniaal waar een 60 graden lijn op staat. Hoewel het wel een getob is om hem steeds goed neer te leggen voordat je snijdt. Een foutje is gauw gemaakt. Maar een zeshoek uitsnijden met een rechte liniaal is echt wel te ingewikkeld. En je kunt natuurlijk zelf malletjes maken uit dun plastic, in iedere vorm die je wilt. Maar daar kun je niet met je rolmes langs snijden. Het plastic is zo dun dat je heel makkelijk in het plastic snijdt in plaats van erlangs. En je malletje wordt dan steeds kleiner, en je stukjes stof dus ook.
Dus ga je op zoek naar andere methoden. En misschien ben je de malletjes van Marti Michell wel eens tegengekomen. En heb je je afgevraagd waarom ze dan zo handig zijn. Of heb je misschien wel eens een set malletjes gekocht, maar liggen ze in de kast te verstoffen, omdat je niet zo goed weet hoe je ermee moet werken.