Marti Michell template

Over Agnes

Waarom dit de plek is waar je leert hoe je perfecte patchwork en quiltprojecten maakt

Hier vind je ontspanning en plezier in patchwork en quilten. Stort je in die gekke hobby waarbij je eerst naar hartenlust lapjes aan stukken snijdt en ze dan weer aan elkaar naait tot coole patchwork patronen. 


En daar maak je dan onderzetters van, picknickkleden, babyquiltjes, tassen, kussens of een deken voor op de bank bij je favoriete series. Maakt niet uit wat je maakt, als je er maar blij van wordt en trots op bent.

      LET OP: ernstig verslavingsrisico!        


Maar wat houd je tegen?

- je wilt je graag iets met patchwork en quilten gaan doen, maar je weet niet hoe je moet beginnen

- je bent al een tijdje bezig, maar het resultaat is niet wat je ervan verwacht

- je bent bang voor de quiltpolitie, met haar regeltjes over hoe het hoort

- je naden zijn soms schots en scheef

- de stukjes stof passen niet netjes aan elkaar waardoor de kruispuntjes niet aansluiten

- je hebt geen idee waarom de puntjes van je sterren zich verstopt hebben

- je durft niet op je kleurgevoel te vertrouwen en je denkt dat je eerst de hele kleurenleer moet bestuderen

- je waagt je niet aan Engelstalige patronen

- je schrikt van werken met inches (huh: inches?)

- je hebt geen idee hoe je je project moet afwerken

- je denkt dat je ieder steekje met de hand moet maken

- of je denkt juist dat je altijd op de naaimachine moet werken

- en daarom heb je een stapel UFO's *, of je begint niet eens aan een project

* unfinished objects

Ik leer je de patchwork en quiltprojecten van je dromen te maken. 

Mijn naam is Agnes Mijnhout (1957). Eigenaar van de eerste online quiltwinkel in Nederland (2003). Expert in Marti Michell malletjes, liefhebber van patchwork op de naaimachine.


  Hoe het ooit begon    

Voordat ik in 1991 met quilten begon, had ik al eindeloos veel gehandwerkt. Mijn eerste stappen zette ik in  de derde klas van de lagere school bij juffrouw Schröder. We maakten suffe dingen, zoals als babysokjes en maaslapjes, terwijl de jongens mochten figuurzagen. Dat waren nog eens tijden! En hoewel de juf op Miss Trunchbull uit Matilda leek,  vond ik breien, haken en borduren toch superleuk om te doen. Mijn moeder hielp me thuis verder. Mijn beren en poppen kregen stapels dassen.


Ik ben een kind van de jaren 70, dus achterin de klas op de middelbare school breiden we lappendekens voor het Medisch Comité Vietnam. Geen idee of die daar ooit aangekomen zijn, overigens. Naast breien deed ik natuurlijk ook macramé, en maakte ik gordijntjes van filethaakwerk. Ik leerde spinnen en weven en bleef ook tijdens mijn studie Engels in Utrecht handwerken.


      Patchwork stond ook nog op de bucket list           

Nadat ik afstudeerde ging ik eerst  bij Philips werken, als  onderzoeker meebouwen aan een automatisch vertaalsysteem. Daarna aan de slag bij de Universiteit Utrecht als beleidsmedewerker en manager. We kregen een dochter, en het leven was druk. Ik wilde nog steeds graag iets met mijn handen maken, naast het eindeloos vergaderen en beleidsnota's schrijven. Misschien toch maar eens patchwork proberen. Na een basiscursus patchwork en quilten op de zolder van een oud pandje in de binnenstad van Utrecht was ik totaal verkocht. Het heeft iets magisch om een stapel lapjes in stukjes te snijden en dan te transformeren tot iets totaal nieuws. 


Het moest allemaal nog wel op de 'ouderwetse' manier: patroondelen knippen uit schuurpapier, op de stof aftekenen, uitknippen, en met de hand weer aan elkaar naaien. En er moest natuurlijk een grote quiltdeken worden gemaakt. Geen wonder dat ik hem pas na ruim 15 jaar af maakte, toen mijn dochter een half jaar in Ierland ging studeren en hij mee moest. Inmiddels had ik een indrukwekkende stapel UFO's, want ik vond aan iets nieuws beginnen leuker dan iets afmaken.


Gelukkig heeft technologie ook het leven van quilters enorm verbeterd.

In de jaren 90 van de vorige eeuw bestelde ik al regelmatig quiltproducten online in de VS. Dat leek me voor Nederland ook heel handig, en ik begon naast mijn baan een online quiltwinkel. Maar het  duurde wel een paar jaar voordat quilters dat ook handig vonden. Op beurzen hoorde ik vaak: 'ik heb geen computer' of 'ik durf niet via Internet te kopen'. Die geluiden hoor ik nooit meer. Quilters omarmen de mogelijkheden om inspiratie, kennis, patronen en contacten over de hele wereld te vinden. Ze vragen me nu of ik het laatste patroon van die bekende Australische quilter al ken.

Nieuwe tools

Er zijn steeds meer handige gereedschappen die patchwork en quilten makkelijker en prettiger maken. De allerbelangrijkste verbetering is wel om stof met een rolmes op een snijmat te snijden. Niet meer aftekenen en knippen, maar meerdere lagen tegelijk snijden: enorme tijdwinst, en meer precisie.


En ik ontmoette Marti Michell, die haar linialen en templates (malletjes) in Nederland kwam demonstreren. Ik was meteen verkocht. Met haar tools snijd je snel en precies stukjes stof. En ze zijn zo gemaakt dat die stukjes dan  perfect aan elkaar passen. Het in elkaar naaien van een prachtig patchwork patroon wordt zo een fluitje van een cent. Nooit meer iets anders gebruikt.


Marti is een quiltgoeroe uit de V.S., die al sinds de jaren 70 (je weet wel, van de vorige eeuw), een grote naam is in de quiltindustrie. In 2021 is ze opgenomen in de Quilter's Hall of Fame. En ze is ook een ontzettend aardige en behulpzame quilter. De linialen en de malletjes die ze heeft ontwikkeld, en waar ieder jaar weer nieuwe aanvullingen komen, zijn slim gemaakt. Ze helpen je om je patchwork stukjes precies te snijden, zonder ingewikkeld te hoeven rekenen. En de hoekjes zijn zo bewerkt, dat je nooit hoeft te gokken hoe je ze aan elkaar moet naaien. Ze passen precies, en als je ze aan elkaar genaaid hebt, heb je geen last van 'dog ears'  (huh?) die je er later weer af moet trimmen. 


Ik verkoop Marti's producten al ruim 15 jaar en runde 10 jaar lang haar From Marti and Me Club in Nederland. Op de foto rechts zie je haar op bezoek in mijn winkel in 2010. Ik heb jaren veel verschillende workshops en cursussen gegeven en honderden quilters alle tips en tricks geleerd in het gebruik van haar gereedschappen. Ik ben door Marti tot 'authorized teacher' benoemd. Ik durf me dan ook gerust de expert van Nederland in Marti's tools te noemen.

Marti Michell visits Minewood Quilting

Alles over malletjes en linialen van Marti Michell

Marti Michell template

Online Trainingen

Leer alles over het snijden en naaien met de slimme malletjes van Marti Michell

Webshop

hier vind je alles voor patchwork en quilten